Cand Google pregateste evenimente internationale pentru agentii, o face in stil mare.
Nu se dezminte de acest bun obicei nici la HQ European din Dublin, unde Google detine 3 cladiri de birouri absolut impresionante, in care lucreaza peste 2500 de angajati.
Pe 9-10 Iunie, marile agentii din Europa de Vest si Est s-au reunit la sediul Google din Dublin, la conferinta Brand it with Google. Pe parcursul celor 2 zile, am vazut o abordare holistica, dar nu exhaustiva, a branding-ului in online. Statistici, studii de caz, reclame virale, dar si aspecte mai tehnice despre cum construim si/sau consolidam unui brand online.
Iata pe scurt 10 key takeaways:
1. The impact of Mobile in branding
In contextul in care un utilizator acceseaza smartphone-ul sau in medie de 150 de ori pe zi si petrece minim 2 ore pe zi pe acest device, devine evidenta nevoia companiilor de a-si adapta strategia de branding si vanzare la aceasta realitate si, de ce nu, sa profite pentru a fi mai aproape de consumatorii sai.
2. Mobile is a behaviour
Vorbim despre pattern-uri specifice de comportament pe mobil versus desktop.
3. We are shifting from an ATTENTION economy to an INTENTION economy
Inainte, brand-urile se luptau pentru a capta atentia consumatorilor. In prezent, ele trebuie sa se alinieze la intentiile acestora, sa le anticipeze si sa serveasca mesaje customizate pe micro-momente.
4. Fame is the most effective objective
Pentru o campanie de branding, nu ne mai uitam doar la brand awareness-ul generat prin numarul de afisari sau la share of voice, ci vorbim despre crearea unor discutii pozitive frecvente despre brand in online. Cum stii daca un brand e faimos? E usor de recunoscut.
5. The purpose of a brand should be to Educate, Entertain or Inspire
Daca brandul tau nu are macar unul din aceste roluri, atunci nu va deveni memorabil.
6. Where does your brand stack up?
Pozitioneaza brandul tau pe graficul de mai jos si vei sti nivelul de brand engagement al clientilor tai.
7. See. Think. Do. Care.
KPIs de masurare a brandului in functie de nivelul de engagement al clientului cu brandul.
8. Branding via YouTube video content
Construirea unui brand poate fi facuta si prin crearea de continut video valoros pe YouTube – aici am avut multe exemple, de la vloggeri la mari brand-uri care au facut campanii de impact. Pentru construirea de continut pe YouTube, ne-au fost recomandate 3 strategii: Hero. Hub. Help. Va asteptam la o limonada ca sa le discutam pe larg 🙂
9. I am my audience
Importanta construirii continutului YouTube in jurul nevoilor si intereselor audientei – “eu sunt audienta mea” spunea Melanie, vloggerita din UK care a ajuns in 2 ani sa aiba peste un sfert de milion de followeri pe YouTube. Ne-a vorbit despre importanta de a intelege audienta, problemele si nevoile cu care aceasta se confrunta si cum sa ajungi sa le castigi inima fanilor tai.
10. Feedback from clients is important
Pentru a intelege cum e perceput un brand, putem utiliza instrumente online ca solutii rapide si eficiente din perspectiva costurilor. Aici mentionez, Google Customer Surveys sau Branded Surveys on YouTube, care momentan sunt disponibile doar pe pietele mature din Vest.
Per total, conferinta ne-a dat un suflu nou si optimist cu privire la online branding, am intalnit oameni extrem de inteligenti, pasionati si dedicati in ceea ce fac, o continua sursa de inspiratie. Si, desi am stat toata ziua in interior, ne-am bucurat de 2 zile de soare superb cum rar vezi la Dublin dupa confesiunile colegilor nostri romani de la Google. Â Ei ne-au facut si un tur al birourilor si ne-au lasat sa traim niste WOW moments, de la gustatul cafelei absolut exceptionale pe care o prepara ei acolo si pana la view-ul de la etajul 10, de unde ei lucreaza cu drag si spor sa sustina brandurile romanesti sa creasca atat in tara, cat mai ales pe international.
Plecam din Dublin cu zambetul pe buze si cu motivatia neclintita sa sustinem business-urile romanesti sa investeasca in propriul renume pentru o dezvoltare sustenabila pe termen lung.
Happy Branding!